Do medzinárodného hodnotenia sa prihlásilo 19 slovenských vysokých škôl

19.02.2012 Celý región

Bratislava 19. februára (TASR) – Do pilotného ročníka medzinárodného projektu AHELO, ktorým chce OECD hodnotiť kvalitu vysokoškolského vzdelávania, sa prihlásilo 19 vysokých škôl zo Slovenska.

\"Doteraz neexistoval systém priameho hodnotenia kvality vzdelávacieho procesu na vysokých školách, ktorý by bol medzinárodne aplikovaný. Preto sa Slovensko ako jedna z prvých krajín zapojilo do tohto projektu, ktorý má ambíciu porovnať kvalitu vysokoškolského vzdelávania na piatich kontinentoch,\" povedal na piatkovej (17.2.) tlačovej besede šéf rezortu školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS).

Testy v projekte sú určené pre študentov v poslednom ročníku bakalárskeho štúdia a budú prebiehať v oblastiach všeobecných schopností, ekonómie a stavebníctva. V oblasti všeobecných schopností sa zo Slovenska prihlásilo 17 vysokých škôl (12 verejných, štyri súkromné, jedna štátna), v oblasti ekonómie deväť škôl (z toho osem verejných a jedna súkromná) a v oblasti stavebníctva všetky triškoly, ktoré v tejto oblasti na Slovensku vzdelávajú. Projekt predpokladá účasť desiatich vysokých škôl z jednej krajiny. Rezortškolstva preto s OECD rokuje o tom, či bude akceptovať zvýšený záujem Slovenska.

\"Výsledky testovania, keďže je to pilotný projekt, dostanú vysoké školy, dostanú aj informáciu o tom, ako sa ich študenti umiestnili vo svete a tieto informácie by malo dostať aj ministerstvoškolstva,\" informoval Jurzyca. Testovanie bude prebiehať v mesiacoch marec až jún 2012, výsledky by školy mali dostať v druhej polovici tohto roka.

Účasť vysokých škôl a študentov na teste je dobrovoľná. Ak sa však škola do testu prihlási, študenti sú vybraní náhodným výberom spomedzi všetkých denných študentov končiacich bakalárske štúdium.

 

Vyberte región